2013-07-29 18:25

Η κουζίνα είναι ο χώρος του σπιτιού όπου μπορούμε να συναντήσουμε τις πιο έντονες (αν και κάποιες φορές ευχάριστες) μυρωδιές αφού είναι το μέρος όπου διατηρούμε τα φρέσκα τρόφιμα, γίνεται το μαγείρεμα και η προετοιμασία του φαγητού αλλά υπάρχουν και σκουπίδια.
Είναι σημαντικό λοιπόν κατά το σχεδιασμό της κουζίνας μας, να προνοήσουμε ώστε αυτές οι μυρωδιές να μην επεκταθούν στο υπόλοιπο σπίτι και όσο είναι εφικτό να παραμείνουν όσο το δυνατόν λιγότερο και στο χώρο της κουζίνας.
Ο πιο διαδεδομένος τρόπος για να απαλλαγούμε από μυρωδιές είναι ο αποροφητήρας ο οποίος τοποθετείται πάνω από την ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας. Η αποτελεσματικότητα όμως του αποροφητήρα μπορεί να εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως λάθος θέση του σωλήνα εξαερισμού, μέγεθος του σωλήνα, η ισχύς του και είδος και ποιότητα φίλτρου (για παράδειγμα φίλτρα με βαμβάκι θέλουν συχνή αλλαγή για να είναι αποτελεσματικά, αλλά πιο απορροφητικά θεωρούνται τα μεταλλικά φίλτρα ή άνθρακα με τα δεύτερα πιο αποτελεσματικά αλλά το ίδιο δύσκολα στο καθάρισμα με τα μεταλλικά). Εναλλακτικά πολλά νοικοκυριά προτιμούν τον αποροφητήρας καμινάδα ο οποίος θεωρείται και πιο αποτελεσματικός.
Ωστόσο οι αποροφητήρες προορίζονται περισσότερο για να τραβάνε τις μυρωδιές και όχι τόσο για αποβάλλουν από το χώρο ατμό ή καπνό. Για αυτό το λόγο συχνά κρίνεται σκόπιμο να υπάρχει σύστημα εξαερισμού στο χώρο της κουζίνας καθώς τα φίλτρα από μόνα τους δεν επαρκούν για να απαλλάξουν το εσωτερικό από καπνό, σταγονίδια λίπους και τον ατμό.
Το ιδανικό θα ήταν βέβαια το δωμάτιο της κουζίνας να έχει μεγάλα παράθυρα και μάλιστα απέναντι το ένα από το άλλο, που θα μας επιτρέπουν με απλό και φυσικό τρόπο να εξαερίζουμε το χώρο. Επίσης ιδανική θα ήταν η ύπαρξη μπαλκονόπορτας ώστε να έχουμε στο μπαλκόνι το κάδο απορριμμάτων και να μην διατηρούμε τα σκουπίδια μέσα στο σπίτι.
interiordecor.gr